Činjenice Zebre

{h1}

Zebre, koje nikada nisu pripitomljene, poznate su po svojim prugama, koje pomažu zbuniti grabežljivce kada su u skupinama.

Zebre su životinje s jednim kopitom, koje su podrijetlom iz Afrike. Zebre su usko povezane s konjima i magarcima; u stvari, oni su u istom rodu, Equus, Najistaknutija karakteristika zebre su podebljani uzorci na njihovim kaputima.

Smatra se da zebre imaju bijele kapute s crnim ili smeđim prugama, prema Zoološkom vrtu San Diego, jer pruge završavaju na trbuhu i na unutarnjoj strani nogu, koji su bijeli. Međutim, zebre imaju crnu kožu ispod svojih bijelih kaputa!

Svaka vrsta zebre ima različit opći uzorak pruga. Grevy zebra ima vrlo tanke pruge. Planinska zebra ima okomite pruge na vratu i trupu, ali vodoravne pruge na svojim krakovima. Neke podvrste ravnica zebra imaju smeđe "sjene" pruge između crnih pruga, prema San Diego Zoo.

Vjeruje se da pruge zebre djeluju poput kamuflaže, prema National Geographicu. Kad zebre stoje zajedno, grabežljivcima je teže utvrditi koliko je zebri u grupi. Trake također mogu učiniti da se zebra čini neprivlačnom za manje grabežljivce, poput krvnih sisa, koji mogu širiti bolest. Uz to, pruge mogu djelovati i kao prirodna krema za sunčanje.

Trake svake zebre su jedinstvene. Kao što dvije ljudske otiske nisu slične, tako ni dvije zebre nemaju isti uzorak pruge.

Veličina

Najveća zebra je Grevy zebra, prema zoološkom vrtu San Diego. Teži 770 do 990 funti. (350 do 450 kilograma) i visok je oko 1,5 metra od ramena do kopita. Njihova debela tijela čine ih poput mula s prugama.

Planinske zebre u visini od ramena su visoke od 116 do 150 cm, a teže 529 do 820 funti. (240 do 372 kg), prema Muzeju zoologije Sveučilišta u Michiganu.

Ravne zebre nalaze se oko ramena od 3,6 do 4,8 stopa i teže do 770 funti. (350 kg), prema afričkoj Fondaciji za divlje životinje.

Stanište

Iako sve žive u Africi, svaka vrsta zebre ima svoje kućno područje. Ravne zebre žive u travnjacima bez drveća i šumi istočne i južne Afrike. Grevy zebra živi u sušnim travnjacima Etiopije i sjeveru Kenije. Planinska zebra nalazi se u Južnoj Africi, Namibiji i Angoli.

Ravne zebre i planinske zebre žive u obiteljskim skupinama pod vodstvom pastuha, s nekoliko kobila i potomaka. Obiteljske skupine (poznate kao haremi) ponekad se okupljaju kako bi formirale slabo povezana stada, prema San Diego Zoo. Međutim, Grevyjeve zebre nemaju stado. Umjesto toga, pastuhi uspostavljaju teritorije i kobile prelaze u njih kako bi se uzgajale i rodile. Nakon što su ždrebe dovoljno stari da putuju, oni i njihove majke kreću dalje.

Zebre imaju nekoliko načina na koji međusobno komuniciraju. Izrazi lica, poput široko otvorenih očiju ili golih zuba, nešto znače. Oni također lave, braju, hrču ili grle kako bi dobili svoj poen. Čak i položaj njihovih ušiju može signalizirati njihove osjećaje, navodi se u zoološkom vrtu San Diego. Na primjer, uši spljoštene leđa znače probleme. Još jedna navika zebri je uzajamno njegovanje, što oni čine kako bi međusobno ojačali svoje veze.

Poznati grabežljivci zebre uključuju lavove, leoparde, geparde i hijene. Kada se opasnost približi, pastuh će upozoriti ostale snažnim smradom, prema Sveučilištu u Michiganu. Stajat će na svom terenu dok ostatak obitelji bježi cik-cak. Ako se mora boriti, spustit će glavu s ispruženim vratom i golim zubima, pripremljenim za ujedati. Međutim, bježanje je uobičajena taktika, koja je ponekad praćena defenzivnim udarcem. Noga ipak može biti snažna i može dovesti do ozbiljne ozljede grabežljivca.

Dijeta

Zebre jedu uglavnom travu i putovat će do 1800 milja u potrazi za hranom, prema afričkoj Fondaciji za divlje životinje. Neke zebre također jedu lišće i grančice.

potomak

Ženke zebre nose svoje mladiće tijekom razdoblja trudnoće od 12 do 14 mjeseci. Dječje zebre se nazivaju ždrebice. Kad se rode, ždrebice teže od 55 do 88 kilograma (25 do 40 kg), prema zoološkom vrtu San Diego. Ubrzo nakon rođenja, ždrebice su u stanju ustati i hodati. Mlada zebra dobiva prehranu iz majčinog mlijeka i nastavit će njegu tijekom prve godine. Zebre postaju potpuno zrele u dobi od 3 do 6 godina i imat će životni vijek oko 25 godina.

Klasifikacija / taksonomija

Neki stručnjaci kažu da postoje tri vrste zebri - Grevy zebra, ravnica zebra i planinska zebra - i da je Hartmannova zebra podvrsta planinske zebre. Drugi stručnjaci kažu da je Hartmannova zebra odvojena vrsta.

Na primjer, Međunarodna unija za zaštitu prirode (IUCN) kaže da genetska analiza ne podupire hipotezu da je Hartmannova zebra odvojena vrsta. Integrirani taksonomski informacijski sustav (ITIS), usluga američke službe za ribe i divlje životinje, s druge strane, navodi četiri vrste.

Isto tako, IUCN kaže da je istraživanje iz 2008. godine na 17 populacija zebra ravnica koje su predstavljale pet od šest podvrsta pronašlo vrlo malo razlikovanja među njima i zaključuje da rascjepi podvrste mogu biti proizvoljni. ITIS, međutim, navodi šest podvrsta ravnica zebre.

Taksonomija zebri prema ITIS-u je:

Kraljevstvo: Animalia
Subkingdom: Bilateria
Infrakingdom: Deuterostomija
Red: Chordata
potkoljenu: Vertebrata
Infraphylum: Gnathostomata
Superclass: Tetrapoda
klasa: Mammalia
podrazred: Theria
Infraclass: Eutheria
Narudžba: Perissodactyla
Obitelj: Kopitar
Rod: Equus
Vrsta:

  • Equus grevyi (Grevy zebra)
  • Equus hartmannae (Hartmannova zebra, Hartmannova planinska zebra)
  • Equus zebra (Cape mountain zebra, Mountain zebra)
  • Equus quagga (Obična zebra)

Podvrsta ravnice zebre:

  • Equus quagga boehmi (Grantova zebra)
  • Equus quagga borensis (Polumanirana zebra)
  • Equus quagga burchellii (Zulaland zebra, Damara zebra, Burchell-ova zebra, Bontequagga)
  • Equus quagga chapmani (Chapmanova zebra)
  • Equus quagga crawshayi (Crawshay zebra)
  • Equus quagga quagga (Quagga; izumrli)

Status očuvanja

Svaka vrsta zebre ima svoj status zaštite. Prema IUCN-ovom Crvenom popisu ugroženih vrsta, zebra ravnice nije ugrožena, dok se planinska zebra smatra ranjivom, a Grevy zebra ugrožena. Crveni popis također navodi Hartmannovu zebru (kao podvrstu planinske zebre) kao ranjivu.

Planinska zebra smatra se ranjivom jer je njezina populacija mala i podložna opadanju. Prema IUCN-u, planinska zebra ima samo oko 9.000 odraslih.

Iako je populacija Grevy-zebre stabilna, smatra se ugroženom jer je njezin broj tako mali. Populacija Grevyjeve zebre ima samo 1.966 do 2.447, prema IUCN.

Kvaga, koja se od 1984. godine smatra podvrsta ravnica zebra na temelju genetskih dokaza, izumrla je od 19. stoljeća, kada je posljednja umrla u amsterdamskom zoološkom vrtu 1883. godine.

Dodatna sredstva

  • Zoološki vrt San Diega: Grevy's Zebra
  • Zoološki vrt Woodland Park: Zebra
  • Smithsonian National Zoo: Grevy's Zebra


Video Dodatak: TOP 10: Napadi Zivotinja U Zooloskim Vrtovima.




Istraživanje


Kako Zmije Gutaju Velike Životinje?
Kako Zmije Gutaju Velike Životinje?

Crvi Sisani Ratnici Crvi Uništavaju I Jedu Neprijatelja
Crvi Sisani Ratnici Crvi Uništavaju I Jedu Neprijatelja

Znanost Vijesti


Implantati Dojke Povezani S Rijetkim Karcinomom: Koliki Je Rizik?
Implantati Dojke Povezani S Rijetkim Karcinomom: Koliki Je Rizik?

Mjesec Pune Žetve: Kako Fotografirati Večerašnji 'Supermoon'
Mjesec Pune Žetve: Kako Fotografirati Večerašnji 'Supermoon'

Stvarno Čudan Način Da Vam Ugriz Od Krpelja Može Naštetiti Vašem Srcu (Savjet: Uključuje Crveno Meso)
Stvarno Čudan Način Da Vam Ugriz Od Krpelja Može Naštetiti Vašem Srcu (Savjet: Uključuje Crveno Meso)

Nevjerojatno Putovanje: Svjetska Putujuća Morska Kornjača Ide Kući
Nevjerojatno Putovanje: Svjetska Putujuća Morska Kornjača Ide Kući

Oprosti, Zaljubljenici U Odrezak: Crveno Meso Povezano Sa Crijevima
Oprosti, Zaljubljenici U Odrezak: Crveno Meso Povezano Sa Crijevima


HR.WordsSideKick.com
Sva Prava Pridržana!
Umnožavanje Bilo Koje Materijale Dozvoljen Samo Prostanovkoy Aktivni Link Na Stranicu HR.WordsSideKick.com

© 2005–2020 HR.WordsSideKick.com